About us

Pablo_Picasso-Petite_fleurs

Gerrie Wilbers and Marcel Beelen – Co-initiators                              

Marcel en Gerrie
About us and our way to Finca Ubuntu / Over ons en onze weg naar Finca Ubuntu

English:
Gerrie is a woman who already lives since 1957 on this beautiful planet Earth. In her teens and twintees she is active in social and femenistic movements. She always lives in a way to spoil the earth as less as possible and she likes gardening in a natural way by observing nature. From 2007 to 2016 Gerrie owned a little tradeshop. Gerrie is really looking forward to live in Spain on Finca Ubuntu.

Nederlands:
Wij zijn Marcel Beelen en Gerrie Wilbers en onze relatie is ontstaan in 1984. We waren allebei actief in politieke en maatschapelijke organisaties zoals: een “linkse” partij, de vredesbeweging, de vakbeweging en de vrouwenbeweging. Verder waren we actief in plaatselijke maaschappelijke organisaties.

In 1990 gingen we samen in een kleine leefgemeenschap wonen. Dit was belangrijk omdat  samenwerking met andere mensen en het samen delen, voor ons allebei een soort van eerste levensbehoeften waren en nog steeds zijn. Na 10 jaar “woongroep”kregen we behoefte aan een huis voor ons tweetjes (en nog voor enkele jaren onze dochter). Dat heben we toen gerealiseerd middels een oud huis met een (voor stadse begrippen) grote tuin. Het werd m.n. Gerrie’s bezigheid om deze om te toveren in een natuurlijke oase met, met name, inheemse beplanting, een natuurlijke” vijver, een kweekkastje, een kleine kruidentuin en een kleine moestuin. Toen ze hieraan begon had ze nog nooit van permacultuur gehoord. Haar voorbeelden waren echter natuurlijke begroeiing zoals in bossen en bermen. Met hulp van Marcel werd de tuin binnen enkele jaren een klein paradijs.

Tuin Venlo 2

Terwijl Marcel met allerlei veranderingen in z’n werk te maken had, startte Gerrie in 2007 achter haar huis een kleine ruilwinkel. Het principe was, zo weinig mogelijk verspillen als ook zo min mogelijk afhankelijk zijn van geld en banken. Dit zit bij Gerrie, bij wijze van spreken, in haar genen. Dit werd echt een succes, veel klandizie en veel uitwisselingen van spullen en verhalen. Ook de plaatselijke media besteedde hier regelmatig aandacht aan.

In 2010 onstond in eerste instantie bij Marcel de behoefte om toch weer samen met andere mensen te gaan wonen en werken. Het heeft immers veel voordelen en was gewoon ook een prettige manier van leven. Een opmerking hierover op facebook leidde tot zoveel reacties dat meteen een kleine “Anders Wonen”-groep werd opgestart. Met 9 volwassenen en 3 kinderen hadden we tal van gesprekken, bezochten we leefgemeenschappen en verdiepten we ons in andere manieren van samen leven.

In 2011 kwamen we in aanraking met nog een “Anders Wonen” -groep in Venlo en we deden actief mee om Occupy in Venlo een gezicht te geven. De 2 “Anders Wonen”-groepen werden samengevoegd en tijdens deze bijeenkomsten en Occupy leerden we Peter en Jacqie kennen. Na enige tijd bleek dat de grote (ca. 30 mensen) Anders Wonen-groep te groot was om de communicatie zuiver te houden. Er ontstonden sub-groepjes en er ontstonden meningsverschillen die mensen uit elkaar dreven. Deze meningsverschillen leidde er toe dat deze groep in januari 2013 uit elkaar viel. Peter, Jacqie, Gerrie en Marcel besloten toen met z’n vieren verder te gaan.

Inmiddels hadden we de overtuiging dat het ecologische aspect alsook het zo weinig mogelijk afhankelijk zijn van geld en de banken de 2 uitgangspunten zouden vormen. M.n. Peter was bekend met het ecologisch bouwen op basis van de natuurlijke materialen, stro, leem en hout in de vorm van een hexagon. Een manier van bouwen die ontwikkeld is door onze partner, Tom Rijven.

We gingen op zoek naar goedkope bouwgrond, goedkoop omdat we van onze hypotheek af wilden. Een warmer klimaat stond ons ook wel aan maar was geen uitgangspunt. De zoekcirkel wordt steeds groter. Beginnend in Limburg schoven we op naar België, Duitsland, en Frankrijk om uiteindelijk in Spanje te belanden. De combinatie van zachte winters en betaalbare, mooie en grote percelen sprak ons erg aan alhoewel de afstand het een moeilijker proces maakt om e.e.a. te realiseren. Toen we concreet, in de omgeving van Arens de Lledo, met Davd Suarez percelen gingen bezoeken waren we snel overtuigd. We voelden ons meteen erg thuis op het perceel dat we voor ogen hadden en de omgeving waarin het lag.

cropped-cropped-IMG_1095-Onze-haciënda-1-1.jpg

Uiteindelijk duurde het nog 3/4 jaar voordat we tot de koop over gingen omdat we zeker wilden weten dat het bestemmingsplan voor het perceel ook alles zou bevatten wat we eventueel op het perceel zouden willen doen. In april 2014 werd het perceel gekocht incl. aangepast bestemmingsplan. Nu konden we verder met onze plannen aan de slag. De verdere uitwerking van deze plannen zijn verwerkt in de pagina “Dwelling” van deze website.

In juni 2016 hebben Peter en Jacqie zich teruggetrokken uit dit project. Vanaf dat moment zijn Gerrie en Marcel de enige 2 “co-initiators” op deze pagina. We handhaven deze naam omdat nog steeds veel mensen bij dit project betrokken zijn en dat ook zo voelen. Dit willen we zeker zo houden, zoniet uitbreiden.